PER QUÈ GANZAIA?
Pep Puigdemont
Quan una persona comença a fer de monitor/a, segurament es planteja que li agrada estar amb mainada, que a l'esplai hi troba una colla d'amics, que és una manera de fer diners als estius, o que senzillament li agrada. Com a mínim és el què em sembla a mi que passava quan vaig començar a dedicar-me a l'educació en el lleure. A mida que van passant els anys, la majoria de monitors/es pleguen de les entitats i de realitzar aquesta tasca donat que ja els ha passat l'etapa o es veuen massa grans o bé ja no en tenen tantes ganes. Aleshores les entitats i el món del lleure en general perden tot un seguit d'experiència i a voltes això fa que sempre hàgim de començar de nou. Sovint les entitats d'esplai no tenen els mecanismes per a què aquells monitors/es ja no tenen ganes d'estar davant de la mainada però si que en tenen de seguir relacionats amb l'entitat d'alguna manera, puguin col.laborar d'alguna manera. GANZAIA dóna aquesta possibilitat, la de seguir col.laborant amb el lleure de la nostra entitat en un nivell diferent, ja sigui fent formació o aportant idees noves per a la creació de nous serveis útils per a les entitats i per a l'educació en el lleure en general.
Per altra banda la crítica que sempre s'ha fet a l'esplai des de fora ha estat sempre la de dir que no hi ha cap plantejament educatiu seriós tot darrera. Nosaltres sabem que això no és veritat, que a l'esplai estem educant, però potser sí que ens falta saber-ho explicar saber definir una línea pedagògica que respongui a tot el què estem fent o volem fer. En aquest aspecte GANZAIA pot ser un punt d'unió entre entitats d'esplai laiques de la província que ens permeti una major difusió de les nostres idees i de com les duem a terme.
Ja per acabar només em queda animar a tothom qui llegeixi aquest escrit per a què es faci un esplai de qualitat i per a mi un esplai de qualitat és aquell que treballa sobretot la relació entre les persones aquell que pretén que els participants opinin, escullin, critiquin i raonin amb l'ajut dels monitors/es que els han de fer de guia per a què durant unes hores a la setmana o uns dies els estius l'educació en el lleure sigui una part de l'educació integral d'aquests participants però no una part qualsevol, sinó una part plena de sentit i que havent estat plènament viscuda els proporcioni els valors necessaris per a viure.
Disseny i creació propis, amb la col·laboració
de:
© copyright 2005 - All Rights Reserved